Membrii Fondatori

Istorici, literați, scriitori, jurnaliști, artiști plastici, muzicieni, educatori, învățători, cadre didactice universitare din domenii nemedicale, psihologi, preoți, avocați, juriști, economiști, oameni de afaceri, manageri din mediul privat medical sau nemedical, membri ONG, ofițeri superiori ai armatei, diplomați, cosmonauți…

Vă rugăm dați click pe oricare dintre poze o vizualizare mai bună.Dorin PRUNARIUDorin PRUNARIU

—Inginer aeronautic

—Unicul cosmonaut român în spațiu

—Erou al României și URSS

—Diplomat cu rang de ambasador

—General-maior de aviație (R), —Membru al Fundației EURISC, —Membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe, —Membru fondator al ASE (Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic), Membru fondator al ANSB (Asociația Noul Spital al Brașovului), —Cetățean de onoare al Brașovului (1999)

—„În cele 7 zile petrecute în spațiu (14-22 mai 1981), am înconjurat Pământul de 125 de ori, făcând experimente. Deși eram foarte ocupat, nu mi-am putut stăpâni curiozitatea de a observa, între 19,30-20,00, când treceam zilnic pe deasupra României, diferența de mărime între spitalul din Brașov și cele din restul marilor orașe din România. A rămas pentru mine o enigmă de ce Brașovul a fost nedreptățit atât de crunt timp de 45 de ani.”

„A venit însă vremea să cerem autorităților să remedieze această situație.

E nevoie de un Nou spital al Brașovului, mai  bine dezvoltat  SPAȚIAL!

Trebuie să ne luptăm pentru asta!”


Dan GRIGORESUDan GRIGORESU

Medic primar chirurgie plastica, doctor în științe medicale, Șef Lucrări

Inițiatorul Asociației Noul Spital al Brașovului


 

Alexandru Vlad CIUREAAlexandru Vlad CIUREA 

—Medic primar neurochirurg

—Prof. univ. Dr. membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedinte de onoare al S.R.N.

—„Criza şi colapsul din sistemul medical românesc actual se resimte mai acut în Brașov decât în alte orașe cu același rang social și universitar, iar lipsa unui Nou spital corect organizat și dimensionat, conform cu necesitățile comunității brașovene aflată într-o continuă dezvoltare, este cea mai gravă problemă.

—Susțin cu toate puterile inițiativa!”


Luminița GLIGA

 Luminița GLIGA

—artist plastic, membră a U.A.P. România, membră a A.I.A.P.- UNESCO, membră a Academiei Româno-Americane de Arte şi Științe (A.R.A.)

— >100 de expoziții personale și de grup în România şi în străinătate

—„Lipsa unui sistem de sănătate modern înseamnă în vest lipsă de maturitate socială. Ridicarea Noului spital este condiția pentru a fi și noi percepuți ca aparținând unei comunități responsabile. Și nu e doar o figură de stil!”


Nicolae PEPENE

Nicolae PEPENE

—istoric, specialist in istoria interbelică a României, decorat de Regele Mihai I

—manager al Muzeului Județean de Istorie Brașov

—autorul strategiei de promovare turistică a orașului Râșnov

—redactor al dosarului de candidatură „Brașov-Capitală Europeană a Culturii”

—Existența unui Nou spital ar susține în mod esențial cel mai important proiect cultural din istoria modernă a Brașovului. Ca urmare, sunt alături de lupta pentru construirea până în anul 2021 a spitalului!


Mariana RĂDOI

 Mariana RĂDOI

—Profesor universitar Dr. al Facultății de Medicină Brașov,

—pensionar

—„ Am fost parte a eforturilor de dezvoltare a cardiologiei brașovene începute în perioada 2005-2006 (dar nesusținute ulterior), având la bază nevoia de spațiu dedicat, care să permită expansiunea serviciilor specifice. În prezent lucrurile se petrec în aceeași paradigmă, a lipsei de spațiu și a lipsei posibilității de interdisciplinaritate. Noul spital ar rezolva toate aceste probleme! De aceea, susțin ideea din tot sufletul.”


Membrii Fondatori în ordinea alfabetică a numelui


laurentia.andrei    Laurenția ANDREI

     —medic primar boli interne

—    medic-șef al secției de Boli interne din SCJUBv

  —  „Dorința de a avea un spital nou a devenit pentru mine o urgență maximă încă de acum 36 de ani, când, tânăr medic în Brașov, mi s-a explicat că  Spitalul Județean a fost construit atât de mic DIN GREȘEALĂ, proiectul fiind cel aprobat pentru orașe sub 150,000 de locuitori.”

 


 

Cristian BADEA

Cristian BADEA

—Medic primar chirurg

—ex-Comandant al Spitalului Militar Brașov

„Așa cum se dorește ca Brașovul să devină (chiar și numai pentru un an !) capitală europeană a culturii, este obligatoriu ca orașul nostru să devină, pentru mult timp de aici încolo, o capitală regională a sănătății, lucru perfect realizabil prin Noul Spital!”


Ciprian BALINT

Ciprian BALINT

—Preot al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov

—„ De 8 ani intru în contact cu bolnavii și cunosc problemele cu care se confruntă fiecare secție în parte. Constat, zi de zi, cu tristețe, lipsurile din acest spital. Brașovul are nevoie de un Nou spital, modern, în care actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții.”


Csaba BALOGH

Csaba BALOGH

—Economist, director de vânzări

—„Am credința că acest proiect merită să fie susținut de cât mai mulți brașoveni. Doresc să lăsăm copiilor noștri  o moștenire cu o valoare reală, legată în primul rând de  siguranța că vor avea șanse maxime de recâștigare a sănătății în cazul în care sunt tratați într-un spital modern!”


Vasile BARBU

Vasile BARBU

—Președinte al Asociației Naționale de Protecție a Pacienților

—„Situația de la Brașov arată cât de inechitabil s-au alocat resursele în ultimii 50 de ani, în lipsa unei reale și solide strategii naționale  de sănătate. Pacienții brașoveni trebuie să  lupte pentru un Nou spital care să asigure normalitatea în domeniu!”


Dănuț BENGA

Dănuț BENGA

—Protopop al Brașovului (10 ani)

—Licențiat și master în teologie

—„Rareori am înțeles cu o asemenea repeziciune, așa cum am făcut-o când mi s-au explicat rațiunile pentru care un Nou spital este dorit a se ridica pentru noi, brașovenii. Ctitorirea unui spital, ca lăcaș de odihnire și vindecare a trupului, nu este cu nimic mai prejos în sfințenie ca aceea a unei biserici. Să ne adunăm puterile, deci, și să purcedem, cu voia Domnului!”


Flavia BERCARU

Flavia BERCARU

—Studentă anul VI la Facultatea de Medicină Brașov

—„Brașovul are nevoie de medici care să lucreze într-un spital modern, bine dotat, astfel încât să poată oferi servicii medicale la standarde europene decente și care să confere o reală calitate a vieții brașovenilor și oaspeților lor. Iar noi dorim să ne împlinim vocația aici, unde ne-am format!”


Elena BOBESCU

Elena BOBESCU

—Medic primar cardiologie  și medicină internă

—Medic șef  secție clinică Cardiologie

—„Cunosc spitalul din 1989, de când eram studentă. Paradoxal, deși au trecut  26 de ani, o mare parte a lui arată la fel, de parcă timpul s-a oprit în loc! NOUL SPITAL AL BRAȘOVULUI este soluția optimă pentru a aduce asistența medicală pentru brașoveni la standardele unui oraș al Comunității Europene!”


Antoniu BURDUCEAAntoniu BURDUCEA

—medic primar cardiolog

—25 de ani – Medic Șef al secției de Cardiologie din SCJUBv

—„O clinică de cardiologie de top nu poate funcționa fără o clinică performantă de Chirurgie Cardiovasculară, iar în actuala locație este imposibil în mod absolut. Noul spital este singura soluție posibilă !”


Mihaela CARDIȘMihaela CARDIȘ

—Cadru didactic asociat (S.L) cu o experiență de 15 ani  în pregătirea studenților Facultății de Medicină, specializarea Asistență Medicală

—„Ca dascăl, dorința mea este ca nou-formatele cadre medicale să-și poată exercita profesia într-un SPITAL NOU, modern, parte a unui campus universitar în care se vor putea  asigura condițiile pentru creșterea standardelor de pregătire teoretică și practică și, implicit, a bunăstării medicale a comunității brașovene!”


Maria CÂRSTEAMaria CÂRSTEA

—medic primar radiolog, șef secție Radiologie și Imagistică Medicală din SCJUBv

—35 ani experiență în specialitate

—„De ani mulți ne luptăm cu vicisitudinile unui sistem care își modernizează tehnologia, dar este blocat la Brașov de lipsa spațiilor absolut necesare. Un Nou spital, dimensionat la cerințele prezentului, este vital să se construiască. Pentru noi, pentru cei care vin din urmă, sănătoși sau bolnavi! Sprijin din suflet proiectul ! ”


Horatziu CENUȘĂHoratziu CENUȘĂ

—Manager ITTC Hiperdia din 1998

—„Susțin ridicarea unui spital modern în Brașov pentru că nu există o dezvoltare sănătoasă a unei comunități fără ca sănătatea membrilor ei să fie susținută la nivelul ultimelor mijloace existente în domeniu și în lume”.

—Atât timp cât încă le punem viața în pericol pacienților aflați în stare gravă transportându-i în altă parte decât într-un spital strategic fondat, dezvoltat și susținut în centrul țării, înseamnă că încă avem probleme mari în administrarea sănătății publice!”


Ionel CHIRCIUIonel CHIRCIU

—Asistent-șef departamentul de Imagistică SCJUBv

—„Actualul spital nu mai poate deservi în condiții decente numărul mare de pacienți care solicită asistență medicală, cu toate că avem specialiști de înaltă performanță, dar împrăștiați în întreg orașul. O unitate de primiri urgențe (UPU) cu facilități de sine-stătătoare și acces rapid la heliport nu poate funcționa normal decât dacă este integrată  în structura unui Nou spital de nivel european al secolului XXI!”


Claudiu CORÂIUClaudiu CORÂIU

—Medic rezident – SCJUBv

—„Un spital modern, complet, unitar, ar îmbunătăți colaborarea medicală interdisciplinară și ar satisface pe deplin pacienții, care vor beneficia de asistență medicală completă, modernă, eficientă și rapidă, în cadrul unei singure locații!”

—„Pentru tinerii specialiști, noul spital ar reprezenta o concretă și solidă perspectivă a stabilității.”


Alin CUCUAlin CUCU

—43 de ani de chirurgie de urgență

—40 de ani de carieră universitară –(Prof. univ. Dr.  în Cluj –Brașov)

—„Un spital nou, având  grupate toate specialitățile clinice și de urgență, este benefic  din punct de vedere al promptitudinii și calității asistenței medicale, această concentrare optimizând și procesul de învățamânt.”

—”Un spital nou, cu funcționalități multiple, s-ar transforma  într-un adevărat forum de comunicare și cercetare, inexistent în prezent, actuala structură  fiind realizată din insule (clădiri și oameni) între care nu există comunicare!”


Daniela CZELNYDaniela CZELNY

—Licențiată (+ master) în balneo-fizio-kinetoterapie  și recuperare  la Facultatea de Medicină Brașov

—„Brașovul are cu siguranță nevoie de un Nou Spital  care să îndeplinească toate conditiile necesare și să ofere un standard cât mai înalt al serviciilor medicale oferite”.

— „Putem să ne demonstrăm valoarea și la noi în țară, dar pentru a trata decent bolnavii, avem nevoie de un mediu adecvat de muncă.”

—„Trebuie să fim împreună, uniți în dorința realizării acestui vis, care va ajuta întreaga comunitate să se dezvolte accelerat.”


Andrei DEAKAndrei DEAK

—Medic primar radiologie și imagistică medicală

—ex-medic șef de secție radiologie SCJUBv

—„Salut inițiativa și o susțin, mai ales că este perfect argumentată. Consider, din perspectiva celor peste 35 de ani de activitate, că noile tehnologii de imagistică nu își pot găsi locul optim într-un spital vechi și subdimensionat . Noul spital este singura soluție corectă pentru viitor!”


Sorin DENCESCUSorin DENCESCU

—Proprietar  KRON-TOUR,  lider, de 18 ani, pe piața de servicii turistice din regiunea Centru

—Președinte ANAT -regiunea Centru

—„Existența unui spital modern, coroborată cu a unui aeroport este definitorie pentru dezvoltarea unui turism de calitate. Cum nu sunt omul jumătăților de măsură, orice soluție de up-gradare a unor locații deja existente, de “cârpeală”, este de neacceptat pentru mine !”


Mălina DUMITRESCUMălina DUMITRESCU

—master în îngrijire paliativă

—membru fondator în Asociația Națională de Îngrijiri Paliative,  președinte al asociației din oct. 2013

—persoană-resursă cu vastă experiență în îngrijirea paliativă în Romania

—în echipa HOSPICE Casa Speranței încă de la înființare (1992), mulți ani director executiv al fundației, în prezent director de programe

—„Noul spital – o necesitate absolută! Nu agreez soluții paliative în această direcție.”


Elena ENACHEElena ENACHE

—Educatoare, director Grădinița 25 – Martinică, Brașov

—”Nu poti să aduci niciun argument logic și rațional împotriva  ideii construirii acestui Nou spital.”

—”Avem nevoie cu toţii de un spital cu nivel înalt de dotare, care să permită  furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate mare, de către un corp medical cu competență probată (pe care ÎNCĂ îl mai avem!).”

—”Ar fi un pas firesc spre    normalitate!”


Emil FĂRCĂȘANUEmil FĂRCĂȘANU

—Schior de performanță, campion național de alpinism

—De 20 de ani se ocupă de turism în Poiana Braşov, reuşind să aducă, anual, mii de turişti străini

—„Consider că nu poţi face nimic de unul singur şi că e important să te înconjori de oameni de calitate.

—Îmi plac lucrurile bine făcute, ca stare de normalitate, pe care o regăsim tot mai rar la noi. Noul spital face parte din această categorie!”


Elena FERCALĂElena FERCALĂ

—Asistent medical, doctor în științe medicale, cu experiență în domeniu de peste 40 de ani

—Asistentă șefă și director de îngrijiri în SCJUBv

—„Un nivel maxim de sănătate în toate etapele vieții nu trebuie să fie un privilegiu pentru unii, ci un drept fundamental pentru toți. O stare bună a sănătății este o valoare și o adevarată sursă a stabilității economice și sociale. Ambele sunt argumente pentru demersul nostru privind un Nou spital  pentru Brașov.”


Magda FÎRTEAMagda FÎRTEA

—Asistent medical A.T.I. SCJUBv

—„Brașovenii merită un spital care să le ofere servicii medicale decente, în mod unitar, fără a fi nevoie să fie plimbați de la Ana la Caiafa!”

—Noi, cadrele medicale, vrem un Nou spital în care să putem demonstra că suntem bine instruiți, împiedicând astfel „fuga” unor pacienți în alte centre medicale universitare!


Mihaela GANEAMihaela GANEA

—Economist, mediu privat

—„Susțin necesitatea construirii unui Nou spital, care să asigure atât un mediu favorabil  pentru sănătatea brașovenilor, cât și locuri de muncă la standarde europene pentru cadrele medicale.”

—„Doresc un spital cu facilități concentrate într-un spatiu modern și sigur, care să asigure monitorizarea ușoară și eficientă a stării pacienților, împiedicând punerea în pericol a sănătății sau a vieții lor!”


Florin GÂRLONȚAFlorin GÂRLONȚA

—Preot cu vechime de 14 ani, licențiat în teologie

—Ctitor al bisericuței Spitalului Militar Regina Maria din Brașov

—„ E obligatoriu să ne unim puterile pentru a-i face pe conducătorii noștri să înțeleagă profunda nedreptate făcută brașovenilor în urmă cu 45 de ani și să o îndrepte cu smerenia pe care o datorează suferinței nealinate pe de-a-ntregul a celor bolnavi din această prea lungă perioadă. Ridicarea Noului spital este un astfel de prilej!”


Ligia GHEORGHELigia GHEORGHE

—medic primar ATI-30 de ani, din care 15 medic-șef  la Spitalul Clinic de Copii

—„Ca practician știu câtă dificultate (și câte riscuri pentru pacientul grav) prezintă consulturile interdisciplinare, care presupun transportul între spitale

—Mai mult, concentrarea activității de tip monobloc ar reduce numărul de linii de gardă ATI dispersate în spitalele din Brașov.

— În concluzie, construirea unui Nou spital în Brașov reprezintă o necesitate, generând o stare de normalitate!”


Flaviu GLIGAFlaviu GLIGA

—Medic primar obstetrică-ginecologie – 20 ani vechime

—ex-manager al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Brașov

—Un Nou spital în Brașov reprezintă un pas înainte în dezvoltarea regiunii centrale a României , fiind un pas istoric în direcția a ceea ce se dorește în România acestui deceniu. De aceea, mă declar un susținător fără rezerve a acestui proiect!”


Sever GULEASever  GULEA

S—tudent anul VI Medicină, blogger

—„Generaţia  actuală de tineri medici este dezamăgită de  sistemul de sănătate din România, de slaba salarizare, de suprasolicitare, de subfinanţare, de lipsa protocoalelor în spitale. În acest context, construirea unui spital modern la Braşov ar putea face diferenţa în motivarea absolvenţilor şi ridicarea standardului calităţii serviciilor medicale. Noul spital ar însemna o investiţie inteligentă, strategică, cu un impact inestimabil în creşterea calităţii unei profesii, dar şi a vieţii în comunitate în general.”


Costinela HAIDEȚCostinela HAIDEȚ

—Învățător liceul J.Honterus

—„Pregătirea performantă a unui cadru medical trebuie însoțită obligatoriu de condiții optime, în cadrul cărora să își poată demonstra capacitățile și, uneori, excelența.

—Cum oricine poate deveni în orice moment pacient, un spital bine pus la punct oferă siguranță și o șansă în plus.

—De aceea, DA, unui Nou spital la Brașov!”


Ileana IACOVACHE Ileana IACOVACHE

—medic primar ATI Spitalul clinic O.G. Brașov

—„Susțin construirea unui Nou spital corect și normal dimensionat, conform necesităților strategice locale și naționale.

—Ca profesionist, înțeleg importanța gestului medical multidisciplinar cursiv, complet, pe care doar un Nou spital îl poate asigura. Consider că oricât de mare ar fi efortul financiar de renovare  a actualului spital județean, a celorlalte  spitale din Brașov, nu va fi suficient pentru a asigura un gest medical firesc și corect.

—Consider că doar un Nou spital poate oferi condițiile necesare pentru o medicină de calitate, așa cum ne-o dorim cu toții ca medici, viitori pacienți sau potențiali aparținători!”


Florin IONESCU-GALAȚIFlorin IONESCU-GALAȚI

—Artist de stat, solist concertist al Filarmonicii “Gh. Dima” Braşov și al Filarmonicii “Moldova” Botoşani

—„În prezent în Brașov nu se oferă o siguranță minim acceptabilă ai asistenței medicale de urgență la nivelul conceput de oaspeții străini. Acesta este unul dintre motivele pentru care Brașovul își găsește cu greu un loc pe harta culturală a lumii.

—Brașovul candidează la poziția de capitală europeană a culturii în 2021. Actualele facilități medicale nu corespund în prezent nici la nivel de deschidere a discuției. Dar atunci?”


Radu LAURENȚIURadu LAURENȚIU

—Master în recuperare (BFKT)

—„Noul spital trebuie construit! Brașovul, deși este singurul pol de creștere în regiunea Centru, deși  are una din cele mai mari rate ale îmbătrânirii, deși are cel mai mare grad de urbanizare al populației  din regiunea Centru, deși are cel mai mare PIB, Brașovul este orașul cel mai îndepărtat de unul din cele 7 spitale de clasa I (>175 km), toate celelalte reședințe de județ din Regiunea Centru aflându-se la maxim 115 km de unul dintre cele 7 !

—Să ne vedem sănatoși!”


Adrian LĂCĂTUȘ Adrian LĂCĂTUȘ

—Filolog, Decan al Facultății de litere Brașov

—”Brașovul este un oraș în care e bine să trăiești, să crești, să înveți, să lucrezi. În orice caz, mai bine decât în majoritatea locurilor din țară. Mulți spunem că este un oraș european, sau că seamănă foarte mult cu unul, când ne gândim la arhitectura lui, la atmosferă, la viața străzilor și la tinerii lui. Un oraș în care poți să ai senzația că viața ta și a celorlalți contează. Un Nou spital, care să ne redea fiecăruia dintre noi demnitatea atunci când suntem cel mai vulnerabili și nesiguri, ar fi proba adevăratei dezvoltări a Brașovului!”


Marius LEONTEMarius LEONTE

asistent medical în SCJUBv

* vicepreședinte  al OAMGMR

   Brașov

* „La baza Noului spital  stă  un concept în care dezideratele asistenților medicali sunt reprezentate: dorința tuturor de a lucra  în condiții europene, de normalitate !”


Adrian LESENCIUCAdrian LESENCIUC

—Cadru didactic universitar (Conf.univ.dr.)

—Președinte al Senatului Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă, Brașov

—Președinte al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România

—”Educația și sănătatea sunt domenii ale securității naționale, în înțelesul extins al termenului. Dezinteresul autorităților pentru aceste domenii reprezintă o vulnerabilizare a sănătății națiunii. Construirea Noului spital este firească, nefirești sunt doar eforturile suplimentare în acest sens”.


Gheorghe MAFTEIGheorghe MAFTEI

—Manager în domeniul comunicațiilor și mass-media

—„ Noul spital de urgență este un proiect pe care doresc să-l sprijin din tot sufletul, deoarece membrii comunității brașovene nu pot fi mulțumiți cu actualul spital, învechit și subdimensionat, și care nu are nici o șansă de a fi adus la normal, indiferent câte fonduri s-ar aloca.

—Să nu uităm și de locul strategic al Brașovului în centrul țării, care îl recomandă ca sediu pentru un spital regional !”


Horia MARCHEANHoria MARCHEAN

—Student anul V Facultatea de Medicină Brașov

—Sunt conștient de necesitatea unui spital bine organizat și dotat, care va permite desfășurarea unui învățământ de calitate, ca prim pas spre o pregătire solidă.

—Renunțarea la sistemul pavilionar prin construirea unui Nou spital va  determina  o mai strânsă colaborare între specialiști, o lărgire a accesului la investigații de mare performanță și o reducere a cheltuielilor, permițând astfel creșterea calității actului medical și a satisfacției pacienților într-o Românie ai cărei cetățeni nu mai au încredere în sistemul național de sănătate.


Cristina MATEESACUCristina MATEESACU

—Studentă anul IV Facultatea de Medicină Brașov

—În calitate de cetățean al Brașovului, de student și de viitor medic, medic care își dorește să profeseze în țara și în orașul în care s-a format, mă alătur cu inima și mintea deschise acestui proiect. Sunt o persoană ambițioasă,  dedicată muncii mele, responsabilă și cu bune abilități de comunicare, calități pe care vreau să le valorific la maximum în cadrul proiectului  „zidirii” unui Nou spital al Brașovului.Roxana MICLĂUȘRoxana MICLĂUȘ

—medic primar  recuperare medicală, medicină fizica, balneoclimatologie

—Șef lucrări (Dr.) la Facultatea de Medicină, cadru didactic de 13 ani

—Mă implic cu maximă seriozitate în proiectul construirii unui Nou spital, deoarece resimt acut atât necesitatea ca actul medical și apărarea sănătății să intre in NORMALITATE, cât și dorința apariției condițiilor decente pentru desfășurarea unui învatățământ academic de calitate. În contextul apatiei generale legate de susținerea marilor proiecte ale comunității, trebuie să ne anime o gândire de tip J.F.Kennedy: „Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi, ci întrebați-vă ce puteți face voi pentru țară !”.


Radu MIRCEARadu MIRCEA

—Medic primar neurochirurg, doctor în științe medicale, șef secție SCJUBv

—„Sunt cel mai vechi cadru medical în activitate al Spitalului Judeţean – 38 de ani!

—Sunt mândru de tot ceea ce s-a reuşit până acum.

—Sunt printre primii care recunoaşte faptul că de acum înainte nu ne putem dezvolta decât în cadrul unui atât de necesar şi dorit Nou spital.”


Floricica MORARUFloricica MORARU

—Medic primar medicină generală

—activitate >30 ani în asistența medicală în Brașov

—„Comunitatea locală, în ansamblul ei, și reprezentanții săi aleși/numiți, trebuie să înțeleagă că o infrastructură  „modernizată” ultima oară în anii ‘70 nu mai poate corespunde sub nici o formă necesităților actuale, nici celor ale cadrelor medicale, și nici celor ale pacienților !”


Gabriel MORARUGabriel MORARU

—Angajat” de >30 ani în domeniul sanitar din Brașov, ca student, medic stagiar, medic de medicină generală, medic internist și gastroenterolog

—Președinte al Consiliului Județean al Medicilor Brașov (2 mandate + 1 vice)

—Spitalul județean, în actuala structură și organizare (chiar dacă optimizată parțial) a rămas mult în urma dezvoltării orașului și județului. Deși diverse opinii și curente politice au ținut Brașovul în afara unui circuit real al valorilor, susțin că orașul nostru merită un Nou spital care va deveni un centru de referință regional și național în asistența medicală de urgență și nu numai!”


Viorel MUNTEANViorel MUNTEAN

—Angajat al Spitalului județean >22 ani

—Ghid turistic, instructor de ski > 20 ani

Bunicul m-a învățat: „Căsătorește-te și fă un copil, fă o casă, plantează un copac, scrie o carte…  Și viața ta va fi … aproape completă!” —Mai am de scris cartea… Aș dori să pot scrie despre cum se va construi un NOU SPITAL AL BRAȘOVULUI, măcar unul la 45 de ani!


Doru MUNTEANUDoru MUNTEANU

—Filolog, scriitor, publicist, editor, om al cetății

  *  Preşedinte al Filialei Braşov  a Uniunii Scriitorilor şi membru în Consiliul Scriitorilor din România(2001–2013)

—„Consider că educaţia şi sănătatea sunt cele mai importante valori pentru viaţa şi starea unei naţiuni. Aşa că, mai multe şcoli şi un Nou spital în Braşov, şi nu în împrejurimi, este o idee generoasă şi absolut necesară, pe care o voi susţine întotdeauna cu cea mai mare tărie”.


Cătălin NEAGU Cătălin NEAGU

—Avocat, membru al Baroului Brașov

—„Faptul că aparțin comunității juridice brașovene de aproape 20 de ani, m-a adus în contact și cu sistemul medical, din care mediul spitalicesc de urgență are cele mai mari deficiențe. Susțin construirea unui Nou spital, modern, adaptat exigențelor veacului în care trăim. Este o obligație pe care mi-o asum și mă angajez să o sprijin cu toate puterile !”


Onelia PESCARUOnelia PESCARU

—Psiho-sociolog, lector univ. Dr. asociat al Facultății de Psihologie și Științele Educației Brașov

—Specializată în management (Amsterdam, Copenhaga, Bonn)

—Jurnalist al Brașovului, realizator al emisiunii cotidiene MixActual, redactor-șef și Director General în grupul Mix

—„Nevoia pentru un Nou spital al Brașovului este atât de esențială, încât  a venit momentul să o materializăm în beneficiul întregii comunități, dar cu implicarea și sprijinul nemijlocit al acesteia!”


Felicia POPAFelicia POPA

—Filolog, jurnalist (editorialist, reporter, realizator de emisiuni) și scriitor  al Brașovului, este o „voce” distinctă a „cetății”, un formator de opinie”. (D.M.)

—Președinte al Consiliului de onoare al Brașovului

—Maestră  în a pune degetul pe rană, „o face doar pentru a scurta drumul de la durerea noastră la nepăsarea lor” (D.G.)

—A descoperit în timp „De ce ne merităm soarta”, că „Murim cu viața în brațe” și că „Sănătatea-o problemă”


Magda POPESCUMagda POPESCU

—Asistent medical instrumentar Bloc operator SCJUBv,

—„De atâția ani ne chinuim, medici și asistenți, să adaptăm spațiile limitate ale Blocului operator pentru a asigura tuturor pacienților chirurgicali dreptul la o intervenție efectuată la timp. Numărul sălilor de operație s-a micșorat continuu, ceea ce ne împiedică să o facem. Este o nevoie acută pentru construirea unui Nou spital, gândit cu mare responsabilitate!”


Lidia PUNKOSTILidia PUNKOSTI

—asistent-șef chirurgie plastică, > 40 ani vechime în SCJUBv

—„În  1979 a explodat Tractorul. Au fost zeci de pacienti arși. Acum, în 2015, a explodat Vel Pitar  și tratăm arșii în același spital construit in 1973.

—Studenții  Facultății de Medicină învață în acelasi spital, care, din 1973, a fost parțial  modernizat acum 5 ani,  dar care nu se ridică la standardele Uniunii Europene.

—În Brașov patinoarul a fost construit  de către  Primărie, un tronson de drum a fost construit de Consiliul Județean … Dar un Nou spital de cine și de ce NU a fost construit?

—Oameni bolnavi, de toate vârstele, din păcate avem! Toți aceștia TREBUIE tratați într-un spital modern, NOU, așa cum TREBUIE  să aibă Brașovul!”


Liliana ROMANLiliana ROMAN

—Medic primar oncologie medicală

—Medic-şef secţie oncologie SCJUBv

—Susţin proiectul construirii unui Nou spital, deoarece actualul (cu asocierea de clădiri care mai de care mai vechi şi mai neconforme cu prevederile legale specifice), nu mai corespunde nici structural, nici funcţional. Un spital modern, monobloc anulează marile dezavantaje cu care spitalul pavilionar îi afectează pe pacienţii oncologici, caracterizaţi de o complexitate extraordinară a îngrijirii şi, mai ales, a tratamentului multidisciplinar.


Tiberiu ROTHTiberiu ROTH

—Inginer mecanic, ex-director tehnic al U.A.Bv

—Dezvoltator al  Clinicii Hiperdia, care acum are 17 ani de existență și 17 alte centre funcționale în România

—Președinte de onoare al societății care  administrează în prezent Clinica Hiperdia

—„Fiind un Brașovean preocupat de viitorul orașului pe care îl consider și al meu, având expertiză în domeniul managementului în sănătate, ca  dezvoltator și administrator privat în acest domeniu și participând măcar moralmente la încercările începute și nereușite în ultimii 25 de ani de a se crea un spital public demn de acest nume, mă alătur proiectului Noului spital, considerându-l extrem de util pentru Brașovul secolului 21.”


Liviu SECELEANLiviu SECELEAN

—Angajat al SCJUBv ca jurist de 10 ani, în prezent implicat în activitatea nucleului de calitate al spitalului

—„ Am fost martorul atâtor și atâtor încercări de optimizare a activității medicale în spital, în condițiile restrictive ale lipsei de spațiu și de inter-disciplinaritate. Singura soluție viabilă medical, economic și juridic este construcția unui Nou spital al Brașovului! Comunitatea întregului județ va resimți la propriu, în mod acut această nevoie în câțiva ani!”


Rareș STELEARareș STELEA

—Inginer de aparatură medicală SCJUBv

—„ Este trist să văd atâtea spitale ultra dotate, în zone unde nu este necesar (ex: Spitalul de la Sebiș, unde nu sunt cadre medicale și nici pacienți pe care să îi deservească.)”

—„Brașovul are nevoie de inovație și de seriozitate, integrate într-un Nou spital, mare, complex  și dotat conform standardelor europene.

—Suntem (în) inima țării, avem cadre medicale profesioniste  dar care nu au cum să își demonstreze capacitatea. Se punea problema  cândva de turism medical. Dar unde ?

—De ce este necesar să ne ducem bolnavii prin alte părți, când am putea să îi tratam foarte bine, și aici, la noi acasă. Noul spital este soluția!


Dorin ȘARAMET Dorin ȘARAMET

—Director al unei multinaționale medii (6,5 milioane de Eur cifră de afaceri pe 2015 și 38 angajați);

—Masterat (tip MBA) în administrarea afacerilor;

—Vorbitor fluent de două limbi străine – germană și engleză;

—Sponsor al Spitalului județean și al celui din Codlea;

—„Sunt o persoană responsabilă care recunoaște nevoia acută de a se construi un Nou spital mare și modern la Brașov!”


Gelu TAUSGelu TAUS

—preot în Brașov de 17 ani, cu stagiu de doi ani la Roma

—„Fiind un oraș reprezentativ, Brașovul are nevoie urgentă de un Nou spital la nivelul spitalelor din occident. E nevoie de un spital mare unde  pot fi desfășurate  toate activitățile specifice profesiei de medic, pentru ca pacientul să nu mai alerge de la o clădire la alta.

—Pacienții brașoveni au dreptul să se bucure de servicii egale cu cele din occident, inclusiv în caz de urgență, să se bucure de saloane moderne, bine proiectate. Iar cadrele medicale să se bucure de astfel de condiții de muncă, încât plăcerea de a lucra acasă să anuleze orice gând de plecare în străini !”


Manuela TECARManuela TECAR

—Medic, absolvent al Facultății de Medicină Brașov

—Nutriționist la Centrul Fericirii din Bv

—Membră a Asociației Soroptimist Bv

—Co-administrator al unei pensiuni turistice

— „Când am auzit prima dată despre proiectul legat de Noul spital al Brașovului, mi-am dat seama că și eu gândeam la fel ca inițiatorul lui. E lesne de înțeles de ce mă voi implica activ în susținerea lui!”


Marius TECĂUMarius TECĂU

—Medic primar A.T.I., șef secție 1996-2014

—Șef de lucrări la Facultatea de Medicina din Brașov

—Director al SCJUBv 1996-2001

—„Cunosc acest spital în amănunt. Am fost uneori inițiatorul, alteori doar martorul încercărilor de dezvoltare a lui. Totul s-a blocat din lipsă de spațiu. Inclusiv secția pe care am condus-o 18 ani. De aici, o singură concluzie: este nevoie de un Nou spital al Brașovului!”


Radu VAIDAHAZANRadu VAIDAHAZAN

—Medic rezident – SCJUBv

—„Un Nou spital la standarde  normale internaționale, m-ar ajuta în formarea profesională. Un Nou spital cu dotări moderne ar stimula competitivitatea, performanța și creșterea calității actului medical, lucru benefic pacienților  și tinerilor medici. Nu în ultimul rând, un Nou spital mi-ar permite să îmi practic meseria în țara mea, oferindu-mi o altă perspectivă decât cea a emigrației profesionale. Deci, DA, avem nevoie de un Nou spital al Brașovului!”


Cristina VECERDICristina VECERDI

—Medic-șef UPU SCJUBv, recent decorat

—“Consider  că existenţa unui Nou spital, monobloc, de dimensiunile unui spital regional este o necesi- tate majoră pentru comunitatea pe care o deservim. Doar cine a trecut prin SCJUBv ca pacient sau aparți- nator poate să-și dea seama de di-mensiunile haosului creat în actul medical de dorința de a oferi servi-cii cât mai complete unui pacient cu patologie multiplă. Este inad-misibil ca într-un oraș de impor-tanța si dimensiunile Brașovului lucrurile să mai continue astfel!”