Argumente pentru Noul Spital al Brașovului

Cum am spune un Nou spital, un proiect mai vechi (2005) chiar caricaturizat la aceea vreme domnul doctor Dan Grigorescu.caricatura dan grigorescu

Punctul de inflexiune al acestei istorii a apărut în septembrie 2015, ca răspuns la anunțul Ministrului Nicolae Bănicioiu: „Ministerul Sănătăţii va realiza trei spitale regionale de urgenţă: la Cluj, Craiova şi Iaşi”.

Au fost negociate fondurile europene (!?), banii sunt în buget pe Programul Operaţional Regional.

„În două-trei săptămâni lansăm up-gradarea de studii de fezabilitate la nivelul nevoilor anului 2015. Aceste studii au fost lansate mai demult, dar nu au mai fost puse în aplicare. Cât de curând se va da drumul la licitaţie şi cred că în 3 ani să fie finalizat, sper să nu fie contestaţii. Costurile investiţiei vor fi date de studiile de fezabilitate, în funcţie de numărul de paturi, dacă vor fi 800 sau 1.000 de paturi. Probabil va fi în jurul sumei de 150 de milioane de euro, la care se adaugă alţi bani pentru dotări şi echipamente, printr-un acord cu Banca Mondială”.

Prima reacţie la anunțul de mai sus a fost pe 25 septembrie 2015 prin înregistrarea petiției Noul spital al Braşovului pe www.petitieonline.com

La 23 noiembrie 2105 erau înregistrate 3853 de semnături.

A doua reacţie a fost pe 13 octombrie 2015 când a fost înfiițat pe Facebook grupul: Mediciniştii de Braşov susţin Noul spital al Braşovului care pe 23 noiembrie 2105 număra 3857 de membri.

 A treia reacţie a fost pe 23 noiembrie 2015 când sa înfiinţat Asociația  Noul spital al Braşovului prin 62 de membri fondatori.

 1. Propunem ca la Craiova care are un SCJU cu mega structură, să fie renovat şi dotat cu fonduri europene ordinare, fără a fi necesară utilizarea de fonduri speciale pentru a fi construit un altul.

spitalul craiova

 

 1. Braşovul are un SCJU cu mini structură, ceea ce impune construcţia unui Nou Spital de la 0 (zero)!

spital brasov

 

 1. Astfel, cu aceiaşi bani din Programul Operaţional Regional + proiecte europene se pot pune la punct patru spitale, aşezate strategic!

4 spitale in romania

 

 1. Are Braşovul motive să aibă spital regional de urgenţă ?

ARE!

Este singurul judeţ din Regiunea Centru:

pol de creştere regională

cu excedent export-import

cu priorităţi de locul I

ATUURILE BRAŞOVULUI:

 • Are cea mai mare contribuţie la PIB-ul naţional dintre judeţele Regiunii. Braşovul e singurul judeţ în care PIB-ul a crescut continuu din anul 2008. Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, decalajul între PIB-ul judeţului Braşov şi PIB-ul celorlate judeţe va creşte în favoarea Braşovului.
 • Este cel mai puternic centru turistic din Regiune, cu cele mai multe capacităţi de cazare din ţară, după Constanţa. Dintr-un total de 1526 structuri turistice aflate în regiunea Centru, judeţul Braşov ocupa primul loc cu 42,3%, în 2012. Cel mai mare număr de turişti străini cazaţi în 2011 s-a înregistrat la Braşov, peste 100.000, cu 30.000 mai mult decât la Sibiu.
 • Dispunde de cea mai mare bază sportivă (exemplul FOTE).
 • Are cea mai mare universitate din Regiune şi cel mai mare număr de studenţi. Judeţul Braşov deţine 42,6% din numărul de studenţi din Regiune, urmat de Sibiu (29,3%) – anul şcolar 2011/2012.
 • 56,4% din numărul total al cercetătorilor din Regiune sunt concentrati la Braşov (peste 1.100 faţă de 350 în Sibiu). Tot aici s-au înregistrat 61,3% din totalul cererilor de brevet de invenţie şi 32,1% din totalul cererilor de înregistrare a mărcilor. (date corespunzătoare anului 2011)
 • În Regiunea Centru, judeţul Braşov înregistra, în anul 2011, cel mai mare număr de unităţi sanitare.
 • Judeţul Braşov deţine cel mai mare număr al populaţiei ocupate în industrie, servicii, comerţ şi construcţii.
 • Cele mai multe unităţi locale active din Regiunea Centru îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţelor Braşov (29,8%)
 • Judeţul Braşov deţine primul loc în cadrul Regiunii Centru din punct de vedere al cifrei de afaceri totale (30,3%), urmat de judeţul Sibiu (24,0%). În domeniile de activitate comerţ, construcţii şi industrie, judeţul Braşov a înregistrat, în anul 2011, cea mai mare cifră de afaceri din Regiunea Centru.
 • Judeţul Braşov ocupa, în anul 2011, locul întâi în cadrul Regiunii Centru la volumul exportului, cu o pondere de 31,7%.
 • Judeţul Braşov se situează înaintea celorlalte judeţe din Regiunea Centru în ceea ce priveşte ponderea locuinţelor alimentate cu apă şi care dispun de canalizare şi încălzire centrală, dar şi cel mai mare număr de băi în locuinţe.
 • Braşovul este principalul punct nodal pe transportul de cale ferată şi rutier, cu perspective de dezvoltare în urma construirii autostrăzii Comarnic-Braşov şi a aeroportului.

ATUURILE BRAŞOVULUI:  2015

 • Braşovul a exportat o treime din mărfurile vândute în afara ţării de firmele din Regiunea Centru
 • Brașovul, pe primul loc în România ca număr de unități turistice
 • Brașovul, cel mai vizitat oraș de turiști în Regiunea Centru
 • Brașovul, pe primul loc în țară cu 103 produse tradiționale atestate
 • Braşovul, pe primul loc la numărul câinilor comunitari dați spre adopţie
 • ATUURILE BRAŞOVULUI:  2015
 • Braşovul pe HARTA BANILOR din România
 • Cât dă şi cât primeşte înapoi de la bugetul de stat judeţul tău ?

harta judetelor bani la stat

 

harta judetelor din centru bani la stat

 

 

ŞI ATUNCI, E CORECT?

NU SUNTEM DE ACORD ca, din nou, în afara oricăror argumente sustenabile, să fim din nou dați la o parte în singurul moment istoric de după 1990, acela al construirii primelor spitale publice de referință în România postdecembristă.

Și când zic NOI, mă refer la cei aproape 4000 de semnatari de până în prezent ai petiției și de cei aproape 4000 de aderenți la grupul Mediciniștii din Brașov susțin Noul spital al Brașovului.

NU SUNTEM DE ACORD să nu fim parte a procesului de analiză în luarea deciziei strategice de construire a celor trei noi spitale regionale de urgență, noi, cei direct interesați în asigurarea unei asistențe spitalicești publice decente, de care nu am avut și nu avem parte de atât de mulți ani!

 

În acest scop, îl invităm la Brașov pe actualul M.S. pentru a putea sta de vorbă cu cei care stăpânesc problemele specifice ale sistemului și a cunoaște realitățile lui cotidiene critice.

AŞTEPTĂM REACŢIA RAPIDĂ A MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII, Dr. Achimaş – Cadariu,  DAR ÎNAINTE DE A SPUNE:

 1. că n-a știut la timp…
 2. că documentele s-au semnat…
 3. că dacă ştia…
 4. şi altele de acest fel!