Actiuni intreprinse

6 mai 2016 – Comunicat de presă, despre asociere între Municipalitate şi Consiliul Judeţean Braşov

ANSB, PAS CU PAS!

Noul spital regional de urgență al Brașovului nu este “de vânat”!

Intalnire ANSB cu reprezentantii alesi ai Brasovului 22 martie 2016

13 DECEMBRIE 2015 – Apel în ceasul al 24-lea către parlamentarii brașoveni! PUBLICAT IN NEWSBV.RO

11 decembrie 2015 – SCRISOARE DESCHISĂ către SENAT

07 decembrie 2015 – INTERPELARE PUBLICĂ adresată Consiliului Local Municipal Brașov, Primarului Municipiului Brașov, Consiliului Județean Brașov, Președintelui Consiliului Județean Brașov și Parlamentarilor de Brașov

04 decembrie 2015 – SCRISOARE DESCHISĂ MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII, Domnule Doctor Patriciu Achimaș-Cadariu

27 noiembrie 2015 – Scrisoare deschisă, Stimată Doamnă Comisar European Corina Creţu 


13 DECEMBRIE 2015 – Apel în ceasul al 24-lea către parlamentarii brașoveni!

PUBLICAT IN NEWSBV.RO

Chiar nu vă pasă că Braşovul a ajuns bătaia de joc şi a acestui Guvern? Chiar nu vă pasă că ni se refuză dreptul la dezvoltare în sănătatea publică? Chiar nu vă pasă că politica de dezvoltare sanitară se face în spatele uşilor închise, pe criterii de cumetrii politice şi economice şi nu pe baza unor criterii cuantificabile şi argumentabile?

Că se face discreţionar, fără consultare publică? Că nimeni nu răspunde în faţa noastră, a cetăţenilor, pentru deciziile greşite din ignoranţă sau uneori voit (c-aşa vor muşchii mei!)?
Cum este posibil ca sistemul de spital braşovean să fie într-atât de desconsiderat încât niciun nou proiect să nu i se adreseze?
Centru de arşi la Tg. Mureş? De ce nu la Braşov? Braşovul are industrie, Tg.Mureş, nu! Braşovul este la 175 de km distanţă de Tg. Mureş (cu peste 60 de km mai mult decât criteriul naţional al distanţei maxim acceptabile de depărtare faţă de un spital cu rang superior!), asta însemnând că nu poate depinde de un spital regional la o aşa distanţă! Braşovul are o secţie de chirurgie plastică şi arsuri de 40 de ani, fiind cea mai veche secţie de specialitate din ţară înfiinţată în afara Bucureştiului (Dr. Valentin Aburel în 1974). Această secţie are cea mai mare experienţă din Transilvania în rezolvarea de accidente colective cu arsuri de-a lungul timpului (Tractorul -1979, Zărneşti – 1981, Vel Pitar – 2015), colectivul de la Tg. Mureş, nu! Nu vi se pare revoltător că acel Centru de arşi de la Tg. Mureş se va dezvolta într-un spital care nici măcar nu are o secţie de chirurgie plastică de sine stătătoare, ci doar un compartiment cu 10 paturi aflat în structura unei secţii de chirurgie generală, în timp ce la Braşov există o secţie CLINICĂ de 34 de paturi, care deja are un compartiment de arşi (5 paturi) în structură? Nu este asta o decizie ABERANTĂ?

SAU NU CUMVA PENTRU CĂ SE CONSIDERĂ LA MINISTERUL SĂNĂTĂŢII CĂ AVEM O STRUCTURĂ A SISTEMULUI SPITALICESC DE URGENŢĂ DE RAHAT (îmi asum metafora!), care nu suportă o astfel de dezvoltare? Şi dacă se recunoaşte implicit, de ce nu se include Braşovul pentru a i se construi un spital de urgenţă monobloc, cum Tg. Mureş are, dar care, nici el (cel actual) nu corespunde exigenţelor unui spital regional? Că de aceea se pune problema construirii unui spital regional şi la Tg. Mureş în viitor!
De ce Craiova are nevoie de un nou spital, când are unul cu MEGASTRUCTURĂ? Nu cumva (aşa cum se discută pe la colţuri) pentru că este în pericol de prăbuşire după multiplele intervenţii neautorizate executate fără responsabilitate şi care i-au afectat structura de rezistenţă? De ce nu se spune acest lucru, dacă ar fi adevărat, în spaţiul public? De ce Craiova stă cu mâna întinsă la Guvern pentru bani de spital, dacă este în stare să finanţeze din bugetul local un nou stadion, cu 5 milioane de euro, cu finalizarea electorală a construcţiei în 2016? De ce Guvernul va mai da încă 50 de milioane de euro pentru acest stadion? Sau cu siguranţă mai mult, pentru că stadionul arată cam de 100 (vezi doar patinoarul din Braşov de 25 de milioane!).

ŞI ATUNCI, BRAŞOVUL DE CE NU? DE CE ÎNTOTDEAUNA NIMIC PENTRU BRAŞOV? DE CE MAI CONTRIBUIM CU ATÂŢIA BANI LA BUGET?
Cred că aţi constatat cât de revoltat sunt. Întrebaţi-mă de ce! Ia citiţi mai jos! Dar, înainte de a citi, gândiţi-vă dacă nu a venit cumva momentul să vă legaţi cu lanţuri miercuri de tribuna Parlamentului! Că nu se mai poate! E prea mult să mai suportăm să fim condamnaţi la involuţie!

  • Dan Grigorescu
  • (de data asta în nume personal)

P.S. Ce bani se duc pe Sănătate în 2016

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Cele două proiecte de lege vor fi transmise Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență.

La construcţia bugetului general consolidat a fost inclusă pentru cheltuieli pentru sănătate suma de 31,2 miliarde lei, reprezentând 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 şi cu 4,5 miliarde lei mai mult decât în anul 2014.

În vederea creșterii calității serviciilor medicale:

  • • vor fi continuate proiectele și programele aflate în derulare;
  • • vor fi inițiate noi programe naționale: Programul Național pentru Arși, prin care se vor înființa 4 centre de arşi (Iaşi, Târgu Mureș, Timișoara, București);
  • • se are în vedere accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iași, Craiova pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile în valoare de 320 mil EUR, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

 

DOMNULE SENATOR,

 

Am convingerea că reprezentaţi Braşovul şi datorită votului meu.

A venit timpul să faceţi încă ceva deosebit, să mă convingeţi că merită să mai investesc în viitorul dumneavoastră mandat.

Vă rog să citiţi următoarele:

23 . 11 . 2015 nu este o dată specială ruptă din filme de ficțiune! 23 noiembrie 2015 este data când au fost puse oficial bazele Asociației Noul Spital al Brașovului (ANSB).

După ce în septembrie 2015, Ministrul Sănătății Bănicioiu a anunțat că se vor realiza trei spitale regionale de urgență: Cluj, Craiova și Iași susținute de fonduri europene gata negociate pe Programul Operațional Regional, un medic foarte cunoscut al brașovenilor a tras un semnal de alarmă pe Internet.

Pe 25 septembrie 2015, domnul doctor Dan Grigorescu postează pe www.petitieonline.com o petiție bineînțeles: Noul Spital al Brașovului. Tot Dan Grigorescu înființează pe Facebook grupul: Mediciniștii de Brașov susțin Noul spital al Brașovului.

Luni, 23 noiembrie doctorul Dan Grigorescu a reușit să aducă împreună peste 65 de persoane care să semneze Actul Constitutiv al Asociației Noul Spital al Brașovului.

62 de membrii fondatori care își doresc să fie vocea miilor de aderanți la această acține prin semnarea petiției on-line și aderarea la grupul dedicat de pe Facebook.

Personal am participat și o să susțin această acțiune pentru a face tot ce este posibil în a vedea în viitorul apropiat un spital nou, performant în orașul în care m-am născut, unde spitalul, la cei aproape 45 de ani, actual este cu 10 ani mai tânăr decât mine.

Susțin ridicarea unui spital modern în Brașov pentru că nu există o dezvoltare sănătoasă a unei comunități fără ca sănătatea membrilor ei să fie susținută la nivelul ultimelor mijloace existente în domeniu și în lume.

Atât timp cât încă le punem viața în pericol pacienților aflați în stare gravă transportându-i în altă parte decât într-un spital strategic fondat, dezvoltat și susținut în centrul țării, înseamnă că încă avem probleme mari în administrarea sănătății publice!

La fondarea Asociației a participat și un cetăţean de onoare al Braşovului, domnul Dumitru Prunariu, singurul astronaut al României.

Consider emblematică prezența domniei sale, un „garant” al lansării unei acțiuni cu finalitate, la fel ca în zborurile spațiale, revenirea la sol stabilește reușita.

A spus domnul Dumitru Prunariu la constituirea ANSB:

„În cele 7 zile petrecute în spațiu (14-22 mai 1981), am înconjurat Pământul de 125 de ori, făcând experimente. Deși eram foarte ocupat, nu mi-am putut stăpâni curiozitatea de a observa, între 19,30-20,00, când treceam zilnic pe deasupra României, diferența de mărime între spitalul din Brașov și cele din restul marilor orașe din România. A rămas pentru mine o enigmă de ce Brașovul a fost nedreptățit atât de crunt timp de 45 de ani.”

„A venit însă vremea să cerem autorităților să remedieze această situație.

Trebuie să ne luptăm pentru asta!”

Vă întreb eu pe dumneavoastră: Cine poate să spună că nu este de acord cu această ultimă frază???

Drept urmare aveţi 3 opţiuni:

Spuneţi NU, dar vă rog să o faceţi public.

IGNORAŢI-MĂ, promit că am să fac la fel.

REPREZENTAŢI-MĂ şi faceţi tot ce puteţi pentru ca acest demers să devină realitate.

Dacă optaţi pentru această ultimă variantă vă doresc Sărbători Fericite şi să ne vedem sănătoşi la:

INAUGURAREA

NOULUI SPITAL AL BRAŞOVULUI

Care are funcțional deja un Portal pe Internet la adresa

www.NoulSpitalBrasov.ro

 

Braşov, Decembrie 2015

Viorel Muntean

 

 


 


 

 

 

 

001

002

003

004

 

 

 

SCRISOARE DESCHISĂ

MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII

Domnule Doctor Patriciu Achimaș-Cadariu

Nu ne cunoaștem personal, dar va fi surprinzător să aflați că viața ne-a plasat pe orbite surprinzător de asemănătoare, conferindu-ne o oarecare sinonimie a evoluției personale. Și Dumneavoastră și eu suntem, în două moduri, produsul acelorași două entități: pe de o parte, a școlii medicale clujene, pe de alta, a interrelației cu cei doi oameni care vă sunt părinți, iar mie, dascăli dragi. Deosebirea, pe acest palier, este reprezentată de cei 15 ani diferență (o generație și jumătate) cu care am terminat facultatea. Ați putea spune că această distanță în timp este importantă, poate chiar hotărâtoare, pentru că ne pot despărți convingeri diferite, experiențe diferite. Se poate. Dar, pentru a considera că demersul pe care l-am inițiat prin această scrisoare deschisă este unul care vine de la cineva onest, puteți cere referințe de la două personalități care mă cunosc suficient de bine și pe care sunt convins că le stimați și prețuiți: Prof. Dr. Alexandru Irimie, rector al UMF Cluj și Prof. Dr. Ștefan Florian, președintele Senatului UMF Cluj. Numai în acest fel veți fi ferit de greșeala de a considera că această scrisoare ar fi altceva decât o încercare disperată de a vă atrage atenția asupra unei erori majore pe care sunteți pe cale să o faceți, (fără intenție, cred eu) și care v-ar putea marca negativ, încă de la început, mandatul de Ministru al Sănătății.

Este vorba despre un subiect despre care ați afirmat, la finalul întâlnirii cu Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională, în care ați discutat despre stadiul implementării proiectelor cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate și, în mod special, despre demararea construcției celor trei spitale regionale din Iași, Craiova și Cluj-Napoca, că doriți „să constituie una dintre prioritățile mandatului.”

Domnule Ministru, la Brașov este mare fierbere de când, în urmă cu exact două luni, predecesorul Dumneavoastră, Nicolae Bănicioiu, a nominalizat Craiova ca sediu al unui nou spital regional. Am demonstrat, nu în stradă, ci cu argumente, că această decizie nu se justifică în nici un fel, nici ca prioritate, nici ca argumentație strategică. Ci doar politică! În Brașov, oraș universitar medical performant (printre multe alte argumente), sunt mii de oameni reali și responsabili care au înțeles că am dreptate și care susțin aducerea acestui subiect în dezbatere publică. Noi considerăm că este, în sfârșit, momentul ca, la nivel de Guvern, de Minister al Sănătății, să se admită și să se afirme public faptul că Brașovul este SINGURUL oraș din țară de această categorie în care sistemul spitalicesc (cu precădere cel de urgență) funcționează de 45 de ani cu o infrastructură total insuficientă față de necesitățile populației beneficiare (autohtone și vizitatoare). Nu mai contează deloc faptul că în 1970, din dorința de a escamota prostia și indolența șefilor politici ai orașului și județului, Brașovului i s-a aprobat construirea unui model de spital județean destinat municipiilor cu până la 150.000 de locuitori (care acum poate găzdui 500-550 de paturi). Nu mai contează că de aproape jumătate de secol pacienții brașoveni sunt tratați într-un un spital de urgență care nu cuprinde toate specialitățile OBLIGATORII (cum ar fi obstetrica-ginecologia, asigurată, în disperare de cauză, de un spital de „monospecialitate”) , iar cele existente sunt organizate într-un sistem pavilionar împrăștiat în întreg orașul, cu clădiri vechi de peste 100 de ani, plombate fiecare cu câte o „extensie” considerată acum 40 de ani ca fiind „modernizare”! Nu mai contează… Ceea ce contează este că Brașovul medical și universitar se sufocă din lipsă de spații, din lipsă de circuite, din lipsă de perspective. Craiova, nu! Ați văzut vreodată (măcar și numai în fotografii) cele două spitale, când admiteți public că programele începute de Nicolae Bănicioiu sunt bune şi vor continua „fără doar şi poate”? Craiova beneficiază de o mega-structură (identică cu cea de la Constanța), care, spațial, este de circa 6 ori mai mare decât a „spitalului-cămin de nefamiliști” de la Brașov și care poate fi adusă la standarde de spital regional prin utilizarea de fonduri europene pe proiecte de renovare și dotare. Doar că trebuie scrise! Brașovul are nevoie de o structură corespunzătoare, construită de la zero, care nu se poate finanța decât în varianta fondurilor structurale europene prinse în buget pe Programul Operațional Regional de care vor beneficia, pe bună dreptate și Iașiul, și Clujul.

Domnule Ministru,

Cred că, din păcate, sunteți în pericolul de a scoate castanele din foc cu mâna Dumneavoastră, atât timp cât nu veți fi de acord că decizia luată la Ministerul Sănătății și asumată de Nicolae Bănicioiu este una profund abuzivă și incorectă conceptual din punct de vedere al modului în care a fost luată, adică ÎN SECRET, netransparent, în lipsa oricărei dezbateri publice, în lipsa oricăror argumente puse la dispoziția opiniei publice! Acest mod nu se poate traduce decât în sintagma: „pentru că așa vrea mușchii mei!” Eu înțeleg rolul deciziei politice, dar doar în situația unor argumente egale sau măcar apropiate ca valoare. În cazul spitalului de la Craiova, decizia politică are la bază un abuz stratosferic, pentru că nu ține seama decât de interesul politic al conducătorilor Craiovei și apropiaților lor și nu de interesul suprem al pacientului, cetățean în aceeași măsură al acestei țări, oriunde s-ar afla el din punct de vedere regional.

În urma audierii în comisiile parlamentare de specialitate, ați primit, aproape în unanimitate, aviz favorabil, probabil și pentru că ați afirmat că: „Pacientul a rămas în centrul preocupărilor mele” și că vă doriți ca activitatea Dumneavoastră să fie desfăşurată „cu transparenţă şi colaborare”. E momentul să dovediți că sunteți cinstit și cu noi, dar, mai ales, și cu Dumneavoastră înșivă, punând în practică aceste deziderate, pe care eu aș vrea să le consider ca stând la baza unei concepții de viață, nu fiind doar declarații politice. Iată cum ați putea începe: simplu, reluând analiza modului național de dezvoltare strategică a sistemului de asistență spitalicească de urgență de nivel regional, incluzând și Brașovul printre centrele nominalizate. Noi, brașovenii (pacienți și cadre medicale) nu mai suntem de acord să nu mai fim parte a procesului de analiză în luarea deciziei strategice de construire a celor trei noi spitale regionale de urgență, noi, cei direct interesați în asigurarea unei asistențe spitalicești publice decente, de care nu am avut și nu avem parte de atât de mulți ani! Nu mai suntem de acord ca, din nou, în afara oricăror argumente sustenabile, să fim dați la o parte în singurul moment istoric de după 1990, acela al construirii primelor spitale publice de referință în România postdecembristă. Credem că a venit momentul ca orice ministru responsabil să ia decizii numai după ce s-a convins personal de realitățile care stau la baza lor, nu după cum i se prezintă de către cei din subordine, fie ei rău intenționați sau, din păcate, ignoranți ai acestor realități concrete. De aceea, vă rugăm să vă consumați câteva ore din mandatul încredințat de Parlamentul României (pe care și noi, brașovenii, vi l-am validat, prin reprezentanți) și să ne faceți o vizită la Brașov. Deși sunt convins că vă veți convinge repede de adevăr, pentru a vă sensibiliza la argumentele noastre, insuportabil de multe pentru a fi cuprinse într-o scrisoare ca aceasta, vă punem la dispoziție materiale suplimentare, pe care le puteți accesa pe grupul Facebook „Mediciniștii de Brașov susțin Noul spital al Brașovului”. Veți avea șansa de a constata nu doar că avem dreptate, dar și că există soluții pentru ca, cu structura de finanțare pe care ați „moștenit-o”, să ridicați 4 spitale regionale, nu 3, ceea ce vă va putea plasa în galeria miniștrilor care au lăsat ceva în urmă și nu a celor care au fost lăsați în urmă!

Cu aleasă considerație,

Dr. Dan Grigorescu

Medic primar chirurgie plastică

Șef secție clinică chirurgie plastică din SCJUBv

Șef lucrări Facultatea de Medicină Brașov

 

Brașov, 25 noiembrie 2015 (Depus 04.12.2015)Scrisoare deschisă, Brașov, 27 noiembrie 2015
Stimată Doamnă Comisar European Corina Creţu, 
Vă ataşez alăturat memoriul denumit „Scrisoare deschisă domnului Ministru al Sănătăţii” adresată domnului doctor Patriciu Achimaş-Cadariu, cu referire explicită la ceea ce dânsul afirma că va fi principala prioritate a mandatului său, respectiv aceea legată de construirea celor trei spitale regionale.
Ne adresăm şi Dumneavoastră în aceeaşi problemă deoarece am constatat că sunteţi parte activă a eforturilor depuse în acest sens, dar că s-ar putea ca să fiţi în situaţia de a nu fi corect informată privind elementele care au stat la baza deciziei de nominalizare a celor trei locaţii. Documentul ataşat este extrem de explicit, la fel ca şi fişierul ppt. denumit „argumente”, ambele necesitând maxim 10 minute pentru a fi citite şi înţelese.
Demersul meu nu este unul singular, ci este expresia voinţei şi susţinerii tuturor celor 62 de membri fondatori ai Asociaţiai Noul spital al Brasovului, prezentaţi în articolul având ca link: http://newsbv.ro/2015/11/24/societatea-civila-nu-mai-rabda-vrem-un-spital-nou-brasov
În speranţa că veţi înţelege demersul noastru şi că veţi dispune reluarea la Ministerul Sănătăţii şi la Guvernul României a discuţiei privind nominalizarea pe baze principiale, corecte strategic din punct de vedere naţional şi medical, a celor trei oraşe beneficiare, asfel încât oricare decizie ar fi să nu poată fi considerată ca având la bază mai ales puterea lobby-ului politic, decât argumentele de specialitate, singurele care ar putea conta în faţa unei analize la nivel internaţional.
Cu deosebită stimă,
Dr. Dan Grigorescu
Iniţiator şi unul din cei 62 de membri fondatori ai Asociaţiei Noul spital al Braşovului
Medic primar chirurgie plastică
Șef secție clinică chirurgie plastică din SCJUBv
Șef lucrări Facultatea de Medicină Brașov